ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ПШЕНИЦІ НА СВІТОВОМУ РИНКУ

Автор(и)

  • Маргарита Головко магістр кафедри міжнародного бізнесу та фінансів Національного технічного універсітету «Харківський політехнічний інститут»; Харків, Ukraine
  • Ірина Чекмасова Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"; м. Харків, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2519-4461.2020.5.53

Анотація

У статті проведено дослідження показників якості м’якої озимої пшениці першого класу для продовольчих цілей за стандартами основних лідерів
світового ринку зерна. Наведено порівняльну характеристику показників якості пшениці українського виробництва і пшениці, виробленої за
стандартами Європейського Союзу, США і Російської Федерації. Виявлено ключові показники якості пшениці, які забезпечують міжнародну
конкурентоспроможність зерна: відсоток сміттєвих домішок, натура, вологість, вміст клейковини та масова частка білка. Встановлено, що
Українська пшениця, яка відповідає національним стандартам якості 2019 р., має високу конкурентоспроможність у порівнянні зі зразками зерна,
представленого на основній товарній біржі Європейського Союзу MATIF, але програє світовим лідерам, США та Росії, за такими показниками
якості як сміттєва домішка, склоподібність, масова частка сирої клейковини та масова частка білка. За результатами проведеного аналізу
наведено рекомендовані значення основних показників якості пшениці українського виробництва задля забезпечення її високої
конкурентоспроможності на зарубіжних ринках. Розроблено схему вдосконалення показників якості пшениці через впровадження відповідних
заходів, які враховують фактори виробництва та особливості технології. Для підвищення міжнародної конкурентоспроможності пшениці
українським виробникам пропонуються такі заходи: оновлення сепараторів, перегляд періоду сівби, підживлення добривами. Впровадження
запропонованих заходів дозволить зменьшити вміст сміттєвої домішки (з 1% до 0,4%) та збільшити масову частку білка (з 14% до 14,5%),
масову частку клейковини (з 28% до 32%), склоподібність (з 50% до 60%), врожайність (з 4,8 тон/га до 5,4 тон/га). В свою чергу, запропоновані
рекомендації дають змогу збільшити ціну українського зерна на світовому ринку з 5000 грн до 11000 грн за тону, що значно збільшить доходи
українських аграріїв та рентабельність продажів. Таким чином, впровадження рекомендацій, наданих у роботі, дозволить вдосконалити якість
української пшениці, отримати конкурентні переваги і підвищити ціну зерна на світовому ринку, вийти на нові ринки збуту, збільшити доходи
українських підприємств.

Біографія автора

Ірина Чекмасова, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"; м. Харків

кандидат технічних наук, доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-23

Як цитувати

Головко, М., & Чекмасова, І. (2020). ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ПШЕНИЦІ НА СВІТОВОМУ РИНКУ. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (5), 53–56. https://doi.org/10.20998/2519-4461.2020.5.53