СУЧАСНИЙ СТАН «ЗЕЛЕНОГО» ТАРИФОУТВОРЕННЯ: ПОШУК ШЛЯХІВ ВДОСКОНАЛЕННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

Автор(и)

  • Ірина Фадєєва Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна

Анотація

У статті наведено результати проведеного дослідження сучасного стану «зеленого» тарифоутворення  з метою виявлення найбільш ефективних та прийнятних до поточних невизначених умов зовнішнього середовища механізмів тарифоутворення для стимулювання розвитку ВДЕ в Україні. Виявлено основні проблеми «зеленого» тарифоутворення, які стримують розвиток ВДЕ у час енергодифіциту в крані, викликаного військовою агресією. У результаті дослідження пропонуються заходи щодо вдосконалення «зеленого» тарифоутворення, впровадження інструментів, спираючись на зарубіжний досвід стимулюючого тарифоутворення  та підходів до державних інвестицій у сфері ВДЕ. Розвиток «зеленої» енергeтики набуває все бiльших темпів у світовій економіці. Проте для досягнення глобальних ефектів від її впровадження необхідно, щоб більшість iндустріально розвинених країн значно збільшили обсяги виробництва та використання «зеленої» енергетики порівняно з традиційними джерелами. Одним з вагомих важелів мотивації та стимулювання переходу на альтернативні джерела енергії є «зелений» тариф, який спонукає все більше виробників енергії переходити на виробництво цього виду енергії.

Проте, як показує практика впровадження «зелених» тарифів, єдиної методики і інструменту для коректної розробки механізму «зеленого» тарифоутворення в умовах невизначеності не існує. Для його ефективного впровадження, особливо в умовах невизначеності зовнішнього середовища, необхідно враховувати значну кількість чинників, що впливають на виробників «зеленої» енергії та на економіку країни та регіону загалом.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-15

Як цитувати

Фадєєва , І. (2024). СУЧАСНИЙ СТАН «ЗЕЛЕНОГО» ТАРИФОУТВОРЕННЯ: ПОШУК ШЛЯХІВ ВДОСКОНАЛЕННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (3), 82–87. вилучено із http://es.khpi.edu.ua/article/view/309749