АНАЛІЗ КРИТЕРІЇВ УСПІШНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Сергій Ніколаєнко студент, Національний  технічний  університет «ХПІ»,  м.Харків, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.5.10

Анотація

Для задоволення власних економічних інтересів будь-яке виробниче підприємство спрямовує свої фінансові, матеріальні та людські ресурси на випуск такої продукції, котра б одночасно користувалась попитом у споживачів та приносила при цьому максимально можливі прибутки підприємству і його власникам. В той же час, активна конкурентна боротьба між виробничими підприємствами в умовах сучасної ринкової економіки є найголовнішою умовою їхнього існування. А сучасні світові тенденції у вигляді глобалізації, стрімкої інформатизації бізнес-процесів та автоматизації виробництва додатково вимагають від виробничих підприємств постійної адаптації до них. Крім того, доводиться брати до уваги менш прогнозовані чинники: епідемії (як от Covid-19), військові конфлікти, фінансові кризи, тощо.

В роботі проаналізовані мінімально необхідні критерії успішної організації виробничої діяльності підприємства. Виявлено фактори, що істотно впливають на організацію виробничої діяльності. Визначено принципи, на яких базується організація виробничої діяльності підприємства. Розглянуті функції управління виробничою діяльністю підприємства. Приведені методи, які використовуються в управлінні виробничою діяльністю. Визначено існуючі на сьогодні моделі (концепції) виробництва. Проаналізовані можливі стратегії виробничої діяльності.  Розглянуто використання моделей (концепцій) та стратегій в рамках системи оперативного управління діяльністю підприємства. Запропоновано набір необхідних економічних показників, котрий в поєднанні з системою оперативного управління діяльністю підприємства може забезпечити успішність виробничої діяльності.

Таким чином, розглянуті вище принципи, концепції, стратегії та система оперативного управління діяльністю підприємства разом з оптимально підібраним набором економічних показників в процесі організації виробництва визначають успішність виробничої діяльності підприємства.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-12

Як цитувати

Ніколаєнко, С. (2023). АНАЛІЗ КРИТЕРІЇВ УСПІШНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (5), 10–13. https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.5.10