ФОРМУВАННЯ МЕТОДІВ ЕФЕКТИВНОГО ВІДБОРУ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

  • Наталія Якименко-Терещенко доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу НТУ «ХПІ»; м. Харків, Україна
  • Вікторія Александрова кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу НТУ «ХПІ»; м. Харків, Україна
  • Лариса Стригуль кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу НТУ «ХПІ»; м. Харків, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31

Анотація

Туристичний та готельно-ресторанний бізнес є перспективним напрямом розвитку підприємництва в Україні. Одним із головних завдань успішного його ведення залишається раціональний підбір обладнання та енергоефективних технологій, які дозволяють відкрити підприємцям нові можливості для залучення клієнтів, що згодом зможе спричинити новий поштовх розвитку цього бізнесу в Україні. Актуальність теми статті зумовлена тим, що готельно-ресторанний бізнес є однією галузей харчової промисловості, в якій вимоги до якості послуг та продукції надзвичайно високі. Це обумовлює високу якість необхідного устаткування, що в свою чергу тягне підвищену фінансову навантаженість на цей бізнес. Сучасний ринок обладнання представляє для споживачів широкий асортимент ресторанного обладнання різних цінових категорій та якості. При виборі обладнання для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу необхідно враховувати якість та гарантії, які пропонує виробник; ціну, країну виробника. Для ефективного вирішення цієї задачі власнику бізнеса потрібно залучати висококваліфікованих спеціалістів з цієї галузі, що тягне за собою додаткові витрати, або намагатися вирішити цю задачу власними силами.  Метою статті є формування узагальнених рекомендацій щодо використання методів відбору устаткування для готельно-ресторанного бізнесу за критерієм енергоефективності та конкурентоспроможності. У статті виконано огляд проблеми вибору необхідного устаткування для готельно-ресторанної справи, розглянуто основні типи використовуємого обладнання і його технологічні показники, та визначено основні економічні показники, які мають бути враховані для його ефективного вибору

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-01

Як цитувати

Якименко-Терещенко, Н., Александрова, В., & Стригуль, Л. (2023). ФОРМУВАННЯ МЕТОДІВ ЕФЕКТИВНОГО ВІДБОРУ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ . Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (2), 31–36. https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31