ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ ПРИБУТКУ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТА ОЦІНКА УПРАВЛІННЯ НИМ

Автор(и)

  • Тетяна Назарова кандидат економічних наук, доцент, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», доцент кафедри обліку та фінансів; м. Харків, Україна
  • Марина Шевченко кандидат економічних наук, доцент, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», доцент кафедри обліку та фінансів, м Харків, Україна
  • Інна Рибальченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», студент; м. Харків, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2519-4461.2022.4.27

Анотація

У статті розкривається економічна сутність прибутку, що є результатом діяльності підприємства і показником, який визначає її  ефективність., узагальнено тлумачення авторів та їх підходи до визначення поняття "прибуток", виокремлено його спільні риси у роботах науковців. Доведено, що необхідність розуміння особливостей формування прибутку на підприємстві та його оцінки  зумовлена прийняттям грамотних управлінських рішень задля його максимізації. Розглянуто механізм формування прибутку на підприємстві та його особливості, виокремлено основні фактори впливу на формування прибутку підприємства. Систематизовано основні джерела формування прибутку  та обґрунтовано головну ціль управління формуванням прибутку на підприємстві. Визначено, що основною діяльністю підприємства є саме операційна діяльність, тому оцінка управління процесом формування прибутковості суб’єкта господарювання має бути спрямована саме на управління процесом формування прибутку від операційної діяльності. Зазначено, що управління прибутком на підприємстві є процесом розробки та прийняття ефективних управлінських рішень з метою максимізації добробуту власників підприємства в поточному та перспективному періодах. Виділено основні групи показників для оцінки управління формування прибутку та зазначено формули для їх розрахунку, до яких відносяться: ефективність використання основних виробничих фондів, ефективність використання праці, ефективність використання матеріальних ресурсів, ефективність використання оборотних фондів. Доведено, що оцінка управління процесом формування прибутковості суб’єкта господарювання передбачає також оцінку показниками рентабельності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-08

Як цитувати

Назарова, Т., Шевченко, М., & Рибальченко, І. (2022). ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ ПРИБУТКУ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТА ОЦІНКА УПРАВЛІННЯ НИМ. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (4), 27–31. https://doi.org/10.20998/2519-4461.2022.4.27