Вплив рис керівника на ефективність діяльності підприємства

Автор(и)

  • Dmytro Anotoliiovych Gorovyi Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», професор кафедри економіки та маркетингу, Україна https://orcid.org/0000-0002-0416-3857
  • Denis Olegovich Olkhovskyi Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», студент, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

управління, ефективність, керівництво, керівник, риси керівника, компетентність, відповідальність, професіоналізм

Анотація

Кризовий стан багатьох підприємств України багать в чому пов'язаний із недостатньою ефективністю системи їх управління. Переважно це є наслідком непристосованості керівників цих підприємств, які отримали освіту у часи командної економіки, до ринкових умов і нових економічних реалій сьогодення..
Метою статті є визначення вимог до керівника сучасного підприємства, аби його рішення сприяли підвищенню ефективності його діяльності. Різноманітність в думках різних авторів щодо рис керівника вимагає виділення різних варіантів впливу цих рис на ефективність управління підприємством. Адже деякі риси залежать одна від одної, деякі є похідними від інших, а деякі поєднують інші у собі.
На наш погляд, слід замінити такі поняття як знання, вміння, здібності категорією більш високого порядку, яка б їх об’єднувала – професіоналізм. Професіоналізм поєднує знання, вміння, навички, здобуту освіту і вроджений талант саме з обраним місцем роботи і посадою. В свою чергу професіоналізм, як шальки терезів балансує між двома категоріями, що формують позитивний або негативний досвід ефективного керівника – компетентність та відповідальність. З боку компетентності важливим складником, якому на жаль досі не приверталося багато уваги, є здатність до подальшого навчання. Слід також звернути увагу на вроджену та набуту компетентність. Вроджена компетентність допомагає знайти працю, яка відповідає здоров’ю, таланту тощо, в той час як за допомогою набутої – можна пристосуватися до будь-якої професії і приносити користь, навіть не володіючи якимись особливими вродженими здібностями.
У подальшому буде проведено дослідження впливу різних рис керівника на безпосередній результат роботи підприємства (отримання прибутку або збитку), як матеріальний показник ефективності управління ним.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-26

Як цитувати

Gorovyi, D. A., & Olkhovskyi, D. O. (2018). Вплив рис керівника на ефективність діяльності підприємства. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (48), 69–72. https://doi.org/10.20998/%x