Економічна ефективність підприємств готельно-ресторанної справи в Харківському регіоні

Автор(и)

  • Elina Dmytrivna Sheіanova Національний техніческий університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/%25x

Ключові слова:

ефективність, результативність, раціональне використання, управління, економічні відносини, рішення, переваги, сутність

Анотація

Стаття присвячена аналізу економічної ефективності на підприємствах готельно-ресторанної справи. У статті досліджено та узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності ефективності діяльності підприємств. Економічна ефективність – досягнення найбільших результатів за найменших витрат праці. Економічна ефективність- конкретна форма вияву закону економії часу, їх зв’язок здійснюється через зростання продуктивності праці її підвищення означає зростання ефективності сукупної праці, збільшення ефективності всього виробництва, зумовленої насамперед прогресом продуктивних сил.У статті було розглянуто особливості готельно-ресторанної галузі в Україні як вид економічної дослідженння. У статті було досліджено сутність понять «організаційна структура готелю», «менеджмент готельного господарства», «економічна ефективність» і «критерій економічної ефективності». Надано характеристику основних підходів до оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств готельно-ресторанної справи. Запропоновані напрями вдосконалення оцінки якості обслуговування в готелях в Харківському регіоні. Запропоновані основні шляхи вдосконалення стратегії і тактики управління цінами на підприємствах сфери послуг гостинності та ресторанної справи в Харківському регіоні.У статті було досліджено формування сучасного вітчизняного туристського ринку,поглиблення спеціалізації і кооперації в роботі туристських підприємств, забезпечення умов для розвитку різних видів внутрішнього і в’їзного туризму, інтеграція України до системи світового туристичного ринку, розвиток міжнародного співробітництва в сфері туризм, а також вирішення цілого комплексу завдань в сфері кадрів в готельно-ресторанної галузі. Розглянуті проблеми ринку готельної справи. Надано характеристику основних підходів до оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств; досліджено зв’язок між ресурсами і результатами виробництва. Розглянуто місце готельно-ресторанних послуг в індустрії туризму та підприємства готельного господарства, як важлива складова індустрії туризму.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-15

Як цитувати

Sheіanova E. D. (2018). Економічна ефективність підприємств готельно-ресторанної справи в Харківському регіоні. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (48), 12–15. https://doi.org/10.20998/%x