ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ МІЖНАРОДНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ

Автор(и)

  • Андрій Івахненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», старший викладач кафедри міжнародного бізнесу та фінансів, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2519-4461.2020.3.79

Ключові слова:

інвестиційна діяльність, міжнародні інвестиції, інноваційний розвиток, пріоритетні галузі, експорт

Анотація

У даний час саме інвестиційній діяльності відводиться ключове місце в процесі проведення економічних, соціальних і політичних перетворень, які спрямовані на створення сприятливих умов для стійкого економічного зростання та інноваційного розвитку територій.
Важливу роль у розробці стратегії інвестиційної діяльності країни відіграє визначення пріоритетних напрямів інвестування, їх відповідності державним інтересам, досягнення стабілізації та зростання національної економіки.
Інтенсивний перехід до конкурентоспроможної моделі національної економіки зумовлює потребу співробітництва зі світовою системою господарювання, у якій іноземні інвестиції є важливим економічним важелем. В умовах фінансової нестабільності України через пандемію надзвичайно важливого значення набуває активізація інвестиційної діяльності та визначення її пріоритетних напрямків, оскільки без цього неможливо здійснювати прогресивні структурні зрушення в економіці, інноваційне оновлення її реального сектора, підвищення конкурентоспроможності та забезпечення сталого соціально-економічного розвитку держави.
З метою встановлення привабливих для іноземних інвесторів видів економічної діяльності, до яких надходить найбільший обсяг прямих іноземних інвестицій, проаналізовано структуру надходження прямих іноземних інвестицій за видами економічної діяльності в економіці України. Стан справ у сфері іноземного інвестування нині не відповідає необхідному відтворювальному рівню, що є своєрідним маркером інвестиційної політики, яка проводиться країною. Сьогодні необхідно змінити тактику та вживати активних заходів із залучення іноземних капіталів, не очикуючи, коли іноземний інвестор сам виявить зацікавленість. Металургійна промисловість, авіабудування, машинобудування, альтернативна енергетика та IT індустрія є пріоритетними напрямками економіки, на які повинні бути максимально спрямовані інвестиційна та інноваційна діяльність, ресурси.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-16

Як цитувати

Івахненко, А. (2020). ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ МІЖНАРОДНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), (3), 75–80. https://doi.org/10.20998/2519-4461.2020.3.79