МОДЕЛЮВАННЯ РИЗИКІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Кравченко, Ольга; Шкуренко, Ольга; Жиленко, Андрій; Левченко, Денис (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У сучасних умовах діяльність підприємств, зокрема транспортних, характеризується посиленням невизначеності та виникненням нових ризиків, обумовлених повномасштабною військовою агресією рф проти України, що створює додаткові загрози для стабільності функціонування транспортної галузі, економіки в цілому та національної безпеки. Метою статті є дослідження сучасного інструментарію моделювання ризиків транспортних підприємств, визначення передумов їх використання в сучасних умовах і розробка структурованої моделі процесу моделювання ризиків транспортних підприємств. Показано, що ризики транспортних підприємств мають багатовимірний і взаємозалежний характер, охоплюють економічні, технічні, логістичні, політичні, цифрові та екологічні аспекти, безпосередньо впливають на якість послуг, рівень безпеки й конкурентоспроможність, а їх ефективне управління потребує системного підходу з узгодженням економічних, технічних та організаційних рішень. Визначено, що сучасне зовнішнє середовище функціонування транспортних підприємств характеризується переходом від стабільного до нестабільного та нестаціонарного стану під впливом економічних, політичних, соціальних, технологічних, екологічних і техногенних чинників, що обумовлює втрату ефективності традиційних методів прогнозування та потребує комплексного використання кількісних і якісних інструментів моделювання. Обґрунтовано, що кількісні та якісні інструменти моделювання ризиків транспортних підприємств є взаємодоповнювальними складовими системи ризик-менеджменту, оскільки забезпечують науково обґрунтовану оцінку невизначеності, формують системне бачення загроз та дозволяють адаптувати управлінські рішення до різних рівнів стабільності зовнішнього середовища. Розроблено структуровану модель процесу моделювання ризиків транспортних підприємств, яка передбачає послідовну реалізацію п’яти етапів, а саме: ідентифікацію ризиків, їхню оцінку, сценарне моделювання, оптимізація управлінських рішень та моніторинг і контроль. Адаптація та розвиток транспортних підприємств реалізуються через впровадження інноваційних технологій, цифровізацію управління та застосування інтелектуальних інструментів моніторингу, що забезпечує їхню стійкість до зовнішніх і внутрішніх ризиків. Запропонована модель інтегрує якісні та кількісні інструменти аналізу ризиків, що забезпечує комплексність і системність управління транспортними підприємствами.