УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ В СИСТЕМІ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА СЕРВІСНИХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - Побережна, Наталія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Управління персоналом займає особливе місце в системі управління готельним підприємством, оскільки людські ресурси є його основним стратегічним ресурсом і найбільшою цінністю. Від кількісного та якісного складу персоналу залежить ефективність виконання основних бізнес-процесів готелю, а також рівень і якість сервісу, що безпосередньо впливає на задоволеність гостей. За результатами аналізу загальних показників діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2021–2024 роки визначено їх тенденції та фактори впливу на розвиток та відтворення персоналу підприємств готельно-ресторанного бізнесу, до яких найбільш впливовими запропоновано відносити: рівень рентабельності діяльності підприємства, капітальні інвестиції в нематеріальні активи підприємства, середньомісячну заробітну плату, чисельність найманих працівників та витрати на персонал. Визначено, що інвестиції та збільшення витрат на персонал сприяють підвищенню якості сервісу, удосконаленню організації сервісних бізнес-процесів і зміцненню конкурентних позицій підприємств сфери гостинності. Обґрунтовано доцільність впровадження мотиваційних програм розвитку та відтворення персоналу з метою підвищення якості сервісних бізнес-процесів. Доведено, що корпоративна культура та кадрова політика відіграють визначальну роль у розвитку, збереженні й відтворенні персоналу підприємств сфери гостинності, оскільки саме вони формують ціннісні орієнтири, норми поведінки та мотиваційні установки працівників. Визначено що ключовими чинниками розвитку підприємств сфери гостинності стають: розвиток людського капіталу, цифровізація HR-процесів, формування стійких кадрових стратегій, підтримка психоемоційного стану працівників та інвестиції в освітні програми.