ФРАНЧАЙЗИНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Золочевський, Олександр (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті досліджено франчайзинг як сучасний управлінський інструмент стандартизації та оптимізації бізнес-процесів суб’єктів господарювання в умовах нестабільного та динамічного бізнес-середовища. Обґрунтовано економічну сутність франчайзингу як форми організації підприємницької діяльності, що базується на трансфері цілісної бізнес-моделі, управлінських стандартів і регламентів операційної діяльності. Показано, що стандартизація бізнес-процесів у франчайзинговій системі забезпечує уніфікацію управлінських рішень, підвищення керованості операційної діяльності та стабільність результатів функціонування суб’єктів господарювання. Визначено переваги стандартизації, серед яких зниження трансакційних і операційних витрат, забезпечення стабільної якості товарів і послуг, скорочення управлінської невизначеності та створення передумов для масштабування бізнесу. Обґрунтовано роль оптимізації бізнес-процесів як результату впровадження стандартизованих управлінських рішень, що сприяє підвищенню операційної ефективності та продуктивності діяльності франчайзі. Розкрито архітектоніку бізнес-процесів у франчайзинговій системі через взаємодію стратегічного, тактичного та операційного рівнів управління з чітким розмежуванням функцій між франчайзером і франчайзі. Водночас акцентовано увагу на обмеженнях і ризиках надмірної стандартизації, пов’язаних зі зниженням гнучкості управління та можливими конфліктами інтересів, що зумовлює необхідність дотримання балансу між уніфікацією бізнес-процесів та їх адаптацією до локальних умов.