ДОСЛІДЖЕННЯ, ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ МЕРЧАНДАЙЗИНГОМ У СУЧАСНОМУ РИТЕЙЛІ - Літвиненко, Марія; Бородкіна, Катерина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті розглянуті питання дослідження, організації та управління мерчандайзингом у сучасному ритейлі. Підтверджено, що основу організації мерчандайзингу складають принципи раціонального зонування торгового простору, зручності навігації, послідовного розміщення товарів за категоріями та популярністю, а також створення комфортного середовища для покупців. Підкреслено, що особливе значення має викладка товарів, що стимулює імпульсні покупки та підвищує середній чек завдяки використанню прийомів крос-мерчандайзингу, правильному розміщенню продукції на рівні очей і постійній актуалізації викладки відповідно до сезонних змін чи акцій. Показано, що поряд із класичними підходами дедалі ширше впроваджуються цифрові технології: цифрові полиці, інтерактивні екрани, AR та VR-системи, які значно розширюють можливості презентації товару та персоналізації клієнтського досвіду. Візуальний мерчандайзинг як мистецтво створення емоційно привабливого простору відіграє ключову роль у сприйнятті торгової точки. Досліджено практичні приклади, зокрема досвід мереж IKEA, Apple, Sephora, «Сільпо», а також супермаркетів Carrefour, які демонструють ефективність інтегрованих підходів до організації мерчандайзингу із застосуванням CRM-систем, штучного інтелекту та автоматизації процесів. Це дозволяє оптимізувати викладку, прогнозувати попит, формувати персоналізовані пропозиції та оперативно контролювати відповідність стандартам. Отримано власні результати на базі мережі «Зелена Лавка», які доводять, що стратегічний підхід до оформлення торгового простору, акцент на екологічні цінності та тісна співпраця менеджерів із мерчандайзингу позитивно впливають на впізнаваність бренду та зростання продажів. Окремо окреслено сучасні виклики ринку, пов’язані з високою швидкістю змін, людським фактором, вартістю впровадження технологій і необхідністю контролю стандартів мерчандайзингу в режимі реального часу в умовах диджиталізації.