ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ЯК ДРАЙВЕР ІННОВАЦІЙНИХ ЗМІН У ЗАЙНЯТОСТІ ТА HR-ТЕХНОЛОГІЯХ: ВИКЛИКИ, ЗАГРОЗИ, ПЕРСПЕКТИВИ - Костишина, Тетяна; Гуртовий, Іван; Шишов, Георгій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу цифровізації економіки на трансформацію сфери зайнятості та розвиток HR-технологій в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення України. Розкрито сутність цифрової трансформації як ключового драйвера економічних змін, що формує нову архітектуру ринку праці та змінює зміст професійної діяльності. Використано методи аналізу, порівняння та систематизації, що дозволило комплексно оцінити структурні зрушення у професійно-кваліфікаційному складі кадрів під впливом технологічних та безпекових чинників. Визначено ключові напрями трансформації – перехід до гібридних моделей роботи, поляризацію попиту на робочу силу та інтелектуалізацію трудових функцій. Показано, що війна та цифровізація діють синергічно: прискорюють відмирання рутинних адміністративних професій та стимулюють появу нових видів діяльності у сферах оборонних технологій, кібербезпеки та енергонезалежності. Систематизовано основні виклики та загрози для людського капіталу (технологічне безробіття, цифрове виснаження) та обґрунтовано роль цифрових компетентностей як головного чинника конкурентоспроможності фахівця. Запропоновано шляхи використання сучасних HR-технологій (аналітика добробуту, платформи адаптивного навчання) для мінімізації ризиків та гуманізації трудових відносин. Розкрито практичне значення адаптації системи управління персоналом до умов цифрової економіки, що забезпечить ефективне використання трудового потенціалу та підвищення вартості людського капіталу в нових реаліях.