КРАФТОВИЙ БІЗНЕС ЯК ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ СОЛІДАРНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ : ГЕОЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ - Дроботова, Марина; Музичка, Андрій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглянуто крафтовий бізнес як важливий чинник формування солідарного туризму в Україні у воєнний та післявоєнний періоди. Показано, що розвиток внутрішнього туризму, орієнтованого на підтримку місцевих громад, стає одним із ключових інструментів економічної та соціальної відбудови країни. Солідарний туризм визначено як модель відповідального подорожування, спрямовану на справедливий розподіл прибутків, збереження культурної спадщини, активізацію малого підприємництва й забезпечення сталого розвитку територій. Доведено, що крафтове виробництво — це не лише економічний, а й культурний феномен, який сприяє зміцненню локальної ідентичності, розвитку фермерських господарств, розширенню асортименту унікальної продукції та формуванню позитивного іміджу регіонів. У роботі проаналізовано геоекономічні аспекти крафтового бізнесу, зокрема його просторову диференціацію, використання місцевих ресурсів, вплив на зайнятість населення та міжрегіональну кооперацію. Виявлено, що найбільш динамічними осередками крафтового виробництва є західні та центральні області України, де поєднуються природно-рекреаційний, етнокультурний та аграрний потенціал. Розкрито взаємозв’язок між розвитком крафтових підприємств і становленням туристичних кластерів, гастрономічних маршрутів та дегустаційних турів. Визначено, що синергія між крафтовим бізнесом і солідарним туризмом створює нові можливості для соціально-економічної інтеграції громад, підвищення рівня зайнятості, залучення інвестицій і формування сталих моделей розвитку. Проаналізовано діяльність українських онлайн-платформ і маркетплейсів («Неймовірна крафтова торбина», «Товариство Крафту», «Це Крафт»), які виконують роль інформаційних хабів і сприяють популяризації локальної продукції. У межах дослідження запропоновано типологізацію регіональних особливостей крафтового виробництва та визначено геоекономічний потенціал регіонів (Західного, Центрального, Північного) для розвитку солідарного туризму. Узагальнено основні види активностей, що поєднують крафтову діяльність і туризм: майстер-класи, дегустації, фандрейзингові заходи, участь у місцевих фестивалях, проживання в сімейних садибах і купівлю продукції у місцевих виробників. Зроблено висновок, що крафтовий бізнес є стратегічним ресурсом геоекономічного розвитку України, який формує соціальну згуртованість, підтримує децентралізовану модель економіки та посилює міжнародну привабливість українського туристичного простору. Його інтеграція з практиками солідарного туризму сприяє сталому відновленню територій, збереженню традиційних ремесел і зміцненню позитивного іміджу України у світовому туристичному просторі.