МОДЕЛЮВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Безносенко, Вадим; Єршова, Наталя (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стійкість стає життєво важливим питанням у корпоративному секторі, розуміння того, як відповідність внутрішнього фінансового контролю (ВФК) пов'язана із фінансовою стійкістю, має важливе значення для забезпечення довгострокової життєздатності. Це особливо актуально за умов постійного зростання попиту на інформацію з боку внутрішніх та зовнішніх зацікавлених сторін Емпіричні дані цього дослідження показують, що контрольні заходи, інформація та комунікація, а також моніторингові компоненти ключовими факторами ефективності корпорації. У статті представлене моделювання ВФК для забезпечення фінансової стійкості підприємства, яке передбачає побудову логічної, структурованої та адаптивної моделі, яка інтегрує контрольні механізми в усі ключові фінансові процеси. Запропонована модель включає блоки для формування замкненого циклу контролю фінансової стійкості. Компоненти моделі ВФК якщо вони прийняті компанією, можуть покращити її фінансові показники та надати позитивний вплив на компанію. Отримані результати підтверджують потенціал моделі для адаптації в системах корпоративного управління фінансами. Зосередившись на конкретних елементах ВФК та їх впливу на стійкість фінансових показників, дане дослідження робить помітний внесок у існуючий масив літератури. Більш того, представлений результат заповнює прогалину в літературі, досліджуючи приховані аспекти ВФК та аналізуючи вплив кожного компонента на стійкість фінансових показників корпорації з урахуванням цифрової трансформації.