МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ У СФЕРІ ТУРИЗМУ І ГОСТИННОСТІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Семикіна, Марина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасних викликів і перспектив міжнародного співробітництва України у сфері туризму та гостинності. Розкрито зміст і природу основних груп викликів, визначено їх вплив на партнерські зв’язки, попит, інвестиційну динаміку та якість сервісу. Використано методи аналізу, систематизації, порівняння, структурно‑функціональний та узагальнювальний підходи, що дозволило комплексно оцінити чинники, які обмежують реалізацію потенціалу міжнародного партнерства. Визначено три ключові виміри сучасних викликів – воєнний, глобальний і цифровий. Показано, що воєнні чинники звужують географію подорожей і ускладнюють подієву активність; глобальні посилюють конкуренцію та вимоги сталості; цифрові виклики знижують видимість у мережі, ефективність маркетингових дій і довіру користувачів. Систематизовано наслідки впливу кожної групи викликів для міжнародних партнерств, структури попиту, інвестиційних процесів і якості обслуговування. Запропоновано інноваційні форми міжнародної співпраці, що відповідають умовам українського туристичного ринку: створення спільних туристичних продуктів, подієві та маркетингові партнерства, узгоджене використання даних про попит. Розкрито їх практичне значення для підвищення видимості дестинацій, диверсифікації ринків і перетворення домовленостей у реальні продажі та інвестиції. Систематизовано підходи до підготовки персоналу як ключового чинника розвитку партнерств. Запропоновано короткі «інтенсиви» з безпеки, стандартів сервісу та онлайн‑бронювань, програми перепідготовки під конкретні ролі й ринки, моделі оплати, пов’язаної з якістю, наставництво та партнерські стажування. Такі інструменти сприяють швидкому вирівнюванню сервісу, підвищенню готовності кадрів до інновацій і формуванню стабільного рівня довіри партнерів. Розкрито послідовність дій, що забезпечує перехід від узагальнення викликів до практичного зміцнення міжнародної співпраці: зростання туристичних потоків, інвестицій, підвищення якості обслуговування та зміцнення міжнародної репутації українських дестинацій.