ВПЛИВ ПРОЦЕСУ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РІВЕНЬ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ КРАЇН СВІТУ У МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИНАХ - Новік, Ірина; Погорєлова, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У даній статті детально досліджується ключова роль процесу глобалізації в міжнародних економічних відносинах, яким чином процес глобалізації впливає на рівень міжнародної конкуренції, сучасне значення та виклики, з якими стикається міжнародна конкурентоспроможність в динамічному глобальному бізнес-середовищі. Дослідження наголошує на необхідності аналізу впливу процесу глобалізації на рівень міжнародної конкуренції країн світу у міжнародних економічних відносинах. Глобалізація та всі процеси, які з нею пов’язані формують абсолютно нове світове ринкове середовище, яке вимагає абсолютно нових підходів щодо функціонування в ньому. Станом на сьогодні такий процес є вирішальним для формування конкурентоспроможності країни на світовому ринку. В умовах сучасності рівень міжнародної конкурентоспроможності та способи її підвищення – це основний економічний напрямок діяльності будь-якої демократичної країни світу. Це обумовлюється складними глобалізаційними та інтегральними процесами, які відбуваються на міжнародному ринку. Такі явища передбачають збільшення міжнародної конкуренції, що в свою чергу впливає на світовий рейтинг країн. На нинішньому етапі глобалізації міжнародна конкурентоспроможність країн є показником стану та перспектив розвитку їхніх господарських систем, визначає характер участі в міжнародному поділі праці та стає гарантом політичної й економічної стабільності під дією впливу факторів зовнішнього і внутрішнього середовищ. Стаття обговорює питання різного рівня рейтингу країн-лідерів, а саме проаналізовано індекс процвітання. Було систематизовано основні позитивні і негативні наслідки глобалізації. Досить важливим питанням даної статті є визначення конкурентоспроможності України в умовах глобалізації світових ринків у міжнародних економічних відносинах Даний аналіз було проведено на основі індексного методу та методу SWOT аналізу. Було систематизовано та проаналізовано індекс глобальної конкурентоспноможності країн світу та України в цьому рейтингу. Було розглянуто сучасні тенденції формування конкурентоспроможності країн. Було розроблено стратегії міжнародної конкурентоспроможності у відповідності до країн світу. Визначено основні види міжнародної конкурентоспроможності та способи її реалізації. Розроблено комплекс оптимізаційних заходів і методів, які спрямовані на підвищення рівня міжнародної конкурентоспроможності в умовах глобалізації.