КОМПЛАЄНС - МЕНЕДЖМЕНТ В БАНКІВСЬКІЙ СФЕРІ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Юр’єва, Ірина; Геляровська, Оксана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Комплаєнс-менеджмент у банківській сфері є ключовим елементом забезпечення стабільності та надійності фінансових установ в умовах постійного зростання регуляторного навантаження та зміни правових норм. Він охоплює систему заходів, спрямованих на забезпечення дотримання банками вимог законодавства, регулятивних органів та міжнародних стандартів, що є критично важливим для мінімізації правових, фінансових та репутаційних ризиків. Зростання кількості нормативно-правових актів, таких як правила протидії відмиванню грошей (AML) та запобігання фінансуванню тероризму (CFT), ставить перед банками завдання щодо інтеграції комплаєнс-менеджменту в усі аспекти їх діяльності. Це вимагає впровадження чіткої системи внутрішнього контролю, постійного моніторингу операцій та забезпечення прозорості фінансових потоків. Окрім цього, наявність ефективної системи комплаєнс допомагає уникати санкцій та фінансових втрат, що можуть бути спричинені недотриманням вимог регуляторів.Особливого значення набуває функція комплаєнс-офіцера, відповідального за розробку та впровадження політики відповідності. Ці фахівці також займаються навчанням персоналу, аби всі співробітники банку розуміли важливість дотримання встановлених правил. В умовах глобалізації та розширення банківської діяльності на міжнародних ринках, банки мають дотримуватись не лише національних, а й міжнародних норм, таких як FATCA або правила FATF.Також варто зазначити, що розвиток новітніх технологій і цифровізації банківської сфери породжує нові виклики, зокрема в сфері кібербезпеки. Комплаєнс-менеджмент в сучасних умовах охоплює також питання захисту даних клієнтів та безпеки інформаційних систем банків.