ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ЯК ОСНОВА ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Вознюк, Єгор (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Визначено роль діджиталізації як ключового фактору зародження нової форми економіки, яка отримала назву «цифрова економіка». Виявлено основні етапи еволюції тлумачення терміну «цифрова економіка», починаючи від його первісного використання в наукових колах до сучасних інтерпретацій, що охоплюють багатогранність цифрових технологій та їх вплив на глобальні економічні процеси. Сформовано авторське бачення процесу діджиталізації, яке акцентує увагу на її складовій та ролі у формуванні інноваційного середовища. Описано передумови переходу компаній з традиційної моделі економіки на цифрову, проаналізовано вплив основних цифрових технологій на бізнес-процеси, їх потенційну взаємозалежність. Зроблено акцент на важливості впровадження таких технологій, як штучний інтелект, великі дані, Інтернет речей, блокчейн та адитивні технології, які суттєво трансформують бізнес-процеси, підвищуючи їх продуктивність та адаптивність. Розглянуто основні цифрові бізнес-моделі, поява яких була обумовлена розвитком цифрових технологій. Описано їх вплив на традиційні підходи ведення бізнесу, включаючи зниження витрат, підвищення конкурентоспроможності, розширення доступу до ринків та персоналізацію послуг. Особлива увага приділена аналізу особливостей цифрових бізнес-моделей провідних світових компаній, таких як Amazon та Netflix, які задають нові стандарти ефективності та інноваційності. Визначено основні проблеми діджиталізації бізнес-процесів підприємств, серед яких зазначено важливість інвестицій, складність адаптації до змін та дефіцит кадрів з цифровими компетенціями. Запропоновано напрямки вирішення цих проблем в сучасних умовах, такі як впровадження програм навчання персоналу, створення стратегій цифрової трансформації та інтеграція новітніх технологій у всі аспекти діяльності підприємств, а також плідна співпраця між компаніями та вищою освітньою школою. Наголошено на ролі різноспрямованого розвитку персоналу, який передбачає синергію технічних, економічних та соціальних знань та навичок. Таким чином, стаття пропонує всебічний аналіз феномену діджиталізації як основи цифрової економіки, розкриваючи її значення для бізнесу та суспільства в цілому, а також перспективи подальшого розвитку в умовах сучасного світу.