ОБҐРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОГО СТАРТАПУ - Кучіна, Світлана; Гаврись, Ольга; Линник, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглянуто та обґрунтовано застосування технології бізнес-планування на основі концепції ощадливого стартапу. Підкреслено, що стартапи суттєво сприяють зростанню національного валового внутрішнього продукту, створенню робочих місць і підвищують конкурентоспроможність продукції держави на світовому ринку. Виявлено, що останнім часом життєві цикли продуктів, викликані новими технологіями, різко змінилися та зменшилися, тож стартапи повинні швидко й чітко комерціалізувати свої ідеї, вибрати напрямок і правильний час для виходу на ринок. Визначено, що потрібна бізнес-модель, яка б пов'язала різні частини бізнесу та забезпечила генерацію вільного грошового потоку за рахунок ефективної організації виробництва та продажу продукту і саме інноваційні стартапи можуть впоратися з цим завданням тобто швидко тестувати продукт і, у разі невдачі, оперативно працювати над його удосконаленням. На цьому засновано нову технологію планування для стартапів - концепцію планування на основі ощадливого стартапу. В статті підкреслено, що автори концепції наголошують, що засновники ощадливих стартапів починають побудову бізнесу не з бізнес-плану, а з пошуку бізнес-моделі. Проаналізовано етапи створення бізнесу на основі концепції ощадливого стартапу, дії підприємця на кожному етапі, основні джерела інвестицій. Оскільки стартап - це робота в умовах крайньої невизначеності, зроблено висновок, що не бажано залучати професійних інвесторів. Доведено, що ощадливий стартап є перспективним напрямком, який представляє собою кардинально новий підхід, що мінімізує процес розробки нових технологій та/або нового бізнесу, дозволяючи набагато швидше та ефективніше задовольняти потреби клієнтів.