ОСОБЛИВОСТІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Пісецька, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Сучасні виклики породжують нові, більш ефективні методи, інструменти та ідеї для виживання бізнесу. Війна, руйнування підприємств і інфраструктури, спад економіки, переміщення людей в межах і за межі країни, збільшення кількості постраждалих - все це поряд з іншими чинниками є поштовхом до пошуку та застосування оптимізаційних механізмів, які сприяють збереженню економічної стабільності в межах допустимих параметрів. У зв'язку з нагальною необхідністю швидкої адаптації до кризових умов та вирішення соціальних проблем, соціальне підприємництво стає ефективним інструментом для реалізації інноваційних підходів. Однак для досягнення стійкості та максимального соціального впливу, важливо визначити ті складові бізнес-моделі соціального підприємства (СП), які б відображали як економічні, так і соціальні цілі підприємства. Важливим елементом в конструюванні бізнес-моделі для СП є оцінка соціального впливу. Здійснено аналіз особливостей бізнес-моделі СП та запропоновано авторську концепцію побудови бізнес-моделі, яка, на відміну від класичної бізнес-моделі Остервальдера, доповнена 10 блоком – соціальний вплив СП. У цьому блоці запропоновано відповісти на такі питання: якого позитивного впливу ми хочемо досягти? яку конкретну соціальну чи екологічну проблему вирішує СП? як ви вимірюєте соціальний вплив вашої діяльності? які показники використовуєте для оцінки ефективності соціальних ініціатив? чи досягає СП потрійного результату діяльності «Прибуток, Люди, Планета»? СП відрізняється від традиційного бізнесу та благодійної діяльності низкою особливостей. Хоча інструменти та принципи організації бізнес-процесів такі ж, як і в традиційному бізнесі, основною метою є не отримання прибутку, а реалізація соціальної місії. Ключовою характеристикою СП – є спрямованість на вирішення соціальної чи екологічної проблеми. У звязку з цим, підхід до організації бізнес-процесів в СП має специфічні особливості, які відрізняють його від інших форм господарювання. Кожен елемент канви бізнес-моделі уточнено з точки зору соціального спрямування діяльності СП.