ВИВЧЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН: ДОДАТКИ, МАЙБУТНІ РОЗРОБКИ ТА РИЗИКИ - Колонтаєвський, Роман (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті аналізуються застосування технології блокчейн у фінансах, шифруванні та зберіганні даних, охороні здоров’я, оподаткуванні та інших сферах економічного життя. За результатами дослідження визначено основні механізми взаємодії суб’єктів господарювання з використанням технології блокчейн, визначено основні позитивні та негативні сторони застосування цих технологій, а також перспективи та труднощі розвитку інноваційних технологій. Дано оцінку реалізації аналізу впливу технології блокчейн на економічну сферу. Завдяки зусиллям, які роблять фінансові компанії та банки для розвитку фінансового сектора з використанням додатків блокчейн-технологій, очікується, що найближчим часом можна буде спостерігати позитивну динаміку руху капіталу, що росте. У статті приділяється увага використання технології блокчейн на фінансових ринках. Описано позитивний вплив впровадження новітніх цифрових технологій на якість фінансових послуг. Окреслено існуючі регулюючі настанови щодо використання цифрових технологій загалом та блокчейну зокрема. Проведена оцінка структури фінансування та регіонального поширення технології блокчейн у світі. Приділено увагу питанню поширення блокчейн-індустрії в Україні та даний прогноз щодо потенціалу використання блокчейну на фінансовому ринку. Безпека блокчейну з точки зору того, як вона впливає на безпеку даних і системи.