МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЕНТРОПІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Безугла, Юлія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Визначено, що спрямованість формування якісно нового рівня енергетичної безпеки підприємства знаходить відображення в сукупності пріоритетів росту її складових, у структурних змінах їхніх пропорцій. Показниками, що характеризують економічний ріст підприємства, є темпи росту енергетичної безпеки (сума авансованого капіталу) і результатів її використання - виторгу від реалізації. Однак реалізація інноваційної стратегії припускає відхилення від цієї ідеальної залежності, що пов'язане із завданнями реалізації кожного етапу й послідовністю заходів стратегії механізму управління. Механізм енергетичної безпеки починається з ідеї, має свою мету, тобто створення повноцінних суб’єктів господарювання, здатних ефективно функціонувати в будь-яких умовах та виробляти конкурентоспроможну продукцію. Задля мети виробляються завдання і таким чином утворюється ланцюг цільової орієнтації енергетичної безпеки Таким чином, якщо традиційний підхід до енергетичної безпеки підприємства виходить з аналізу взаємодії підприємства та його зовнішнього середовища, то сучасна (інтеграційна) теорія розглядає взаємодію трьох взаємопов’язаних компонентів: зовнішнього середовища, бізнес-оточення та внутрішнього середовища. Саме тому, головною ідеєю інтеграційної концепції є постійне перебування підприємства в стані енергетичної безпеки. За такої ситуації не виникатиме необхідності розрізняти оперативну та стратегічну, зовнішню та внутрішню зміну, так як інтеграційна реструктуризація вже включатиме в себе всі ці види. Звичайні методи підвищення продуктивності – раціоналізація і автоматизація процесів – в майбутньому не будуть призводити до серйозних поліпшень, які потрібні підприємствам. Діагностика дозволяє скласти «бізнес портрет» підприємства й визначити стратегії його розвитку енергетичної безпеки, сформувати мету й завдання проєкту енергетичної безпеки. Найбільш застосовуваним з визначених механізмів є виділення найбільш перспективних виробництв на окремі баланси на правах дочірнього підприємства. Це зумовлено в першу чергу тим, що таким чином ці виробництва звільнялися від тягаря заборгованості та податкових зобов’язань головного підприємства та могли розвиватися з використанням власного рахунку без загрози блокування їх діяльності (в першу чергу податковою адміністрацією). Використання іноземного капіталу на фінансування енергетичної безпеки підприємств часто дозволяє отримати додаткові переваги у вигляді нових знань та досвіду іноземних партнерів, оскільки останні бажають отримати ефект від вкладених інвестицій не менший, ніж у своїх країнах, й сприяють цьому.