РЕФЛЕКСИВНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Шаульська, Лариса; Перерва, Петро; Дьякова, Наталія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2022)
У статті розглядаються питання, пов’язані з рефлексивним управлінням, представлено історичне тло та науковий контекст. Автори починають із концепції рефлексії як ключової концепції рефлексивного менеджменту, представляючи філософське розуміння та інтерпретації. Вони констатують, що сучасний інтерес до рефлексивного менеджменту свідчить про об’єктивну необхідність систематизації наукових знань про рефлексію та оновлення теоретичних основ рефлексивного менеджменту. Вони свідчать про необхідність якісного переходу до нового управлінського мислення, заснованого на рефлексивному процесі. Оскільки рефлексія є повсюдною (хоча й залежить, серед іншого, від інтелектуального рівня та освіти людей), рефлексивний менеджмент — це не особливий тип, а радше архетип сучасного менеджменту як такого, у всьому його різноманітті, і цей феномен розкривається через аналіз контекстів: рефлексія як загальнонаукова категорія та сучасна управлінська парадигма. Основними умовами такого переходу повинні бути надійні наукові знання, засновані на теоретичних знаннях у поєднанні з практичним досвідом. Визначено, що на сьогодні ще немає єдиного розуміння поняття «рефлексивне управління». Багато в чому це пов'язано з самим феноменом рефлексії, що вивчається багатьма науковими дисциплінами, з використанням різних методологічних підходів. Тим не менш, рефлексивне управління в загальному плані слід сприймати як використання різного роду прийомів і інструментів, що впливають на мислення людини, емоції, ставлення та поведінки. Розгляд цього поняття з таких позицій дозволяє стверджувати, що таке явище вже не є таким новим і невідомим. Доведено, що рефлексія, як процес обдумування і аналізу своїх думок, вчинків і досвіду, в управлінні бізнес-процесами в аграрній сфері діяльності, має свої особливості через специфіку цієї галузі. Сформовано основні особливості аграрного виробництва, які слід обов’язково враховувати при управлінні бізнес-процесами на засадах рефлексивного підходу. В умовах диджиталізації української економіки, коли цифрові технології стають неодмінною частиною різних сфер життя та бізнесу, рефлексія відіграє важливу роль в успішній адаптації до змін та оптимізації бізнес-процесів на підприємствах агропромислового комплексу. Сільське господарство як галузь має ряд специфічних можливостей, в кожній з яких можна знайти своє застосування цифрові технології. сформовано основні аспекти рефлексії бізнес-процесів в цифровому середовищі. Всі розроблені пропозиція адаптовано до особливостей бізнес-процесів на підприємствах агропромислового комплексу нашої країни.