ТОВАРНА І ЦІНОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА ПРИ МАРКЕТИНГОВОМУ ПОЗИЦІОНУВАННІ ІННОВАЦІЙНОГО ТОВАРУ НА РИНКУ - Перерва, Петро; Кобєлєва, Тетяна; Маслак, Марія; Косенко, Олександра; Ткачова, Надія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
Становлення постіндустріального технологічного устрою виробництва у першій половині ХХІ століття, розвиток та поширення шостого технологічного устрою у контексті формування глобального інноваційно-технологічного простору визначили сучасну державну економічну політику України. Вона спрямована на досягнення сталого динамічного розвитку країни на основі диверсифікації економіки та відмови від сировинної орієнтації розвитку. Основним вектором державної індустріально-інноваційної товарно-цінової політики є створення конкурентоспроможних та експортно-орієнтованих товарів, робіт та послуг у сфері виробництва та послуг. У статті доведено, що як двигун економічного зростання все частіше використовується фактор інновацій. Для підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на ринку необхідне грамотне просування та позиціонування інноваційної продукції. Розглянуто різноманітні методи позиціонування інноваційної продукції, які будуть актуальними на сучасному етапі розвитку економіки України. Позиціонування товару - те місце, яке даний товар посідає у свідомості споживача проти аналогічним товаром конкурента. Це складний процес, що складається з цілого набору вражень та відчуттів, що складаються у споживачів. Позиціонування - це спосіб, яким споживач ідентифікує конкретний продукт відповідно до його найважливіших характеристик. У статті виявлено особливості позиціонування інноваційної продукції на ринку України. Щодо нового напряму наукових досліджень для українських вчених є маркетинг інноваційної продукції. Вивчення існуючих технологій позиціонування та інновацій у світовій практиці стає особливо актуальним для розробки власної стратегії позиціонування як ефективного маркетингового інструменту на високотехнологічних ринках.