КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - Сиром′ятникова, Оксана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
В статті визначено, що сучасний етап розвитку будівельної галузі в Україні характеризується збитковістю суб’єктів господарювання та їх високою питомою вагою. Найбільшу питому вагу в загальній кількості підприємств будівельної галузі займають малі підприємства, тому питання отримання позитивного фінансового результату – прибутку, питання ведення бухгалтерського обліку на малих підприємствах, особливо обліку фінансових результатів є вкрай актуальними. Систематизовані основні нормативно-правові документи, що регулюють базові засади обліку фінансових результатів підприємств будівельної галузі. Обґрунтовано, що нормативно-правове регулювання бухгалтерського обліку формування фінансових результатів малого підприємства має проблеми, особливо для тих суб’єктів, що використовують спрощену форму ведення бухгалтерського обліку. Визначено найбільш характерні проблеми аналітичного забезпечення обліку доходів, витрат та фінансових результатів для малих підприємств будівельної галузі, які виникають при використанні спрощеного плану рахунків бухгалтерського обліку та відмінності при застосуванні міжнародних стандартів фінансової звітності. В результаті аналізу нормативно-правової бази встановлено, що процес впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності для малих підприємств в Україні є неминучим процесом, але супроводжується значними труднощами. Це потребує розробки методичних рекомендацій щодо застосування міжнародних стандартів для малих підприємств; проведення змін національних стандартів бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних для забезпечення єдності концептуальної основи ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Доведено, що ці зміни є вкрай необхідними, зважаючи на значну питому вагу малих підприємств в загальній кількості будывельних підприємств України.