ЦІНОВА СТРАТЕГІЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ І ЇЇ КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЯ ЯК КЛЮЧОВІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Кобєлєва, Тетяна; Климентова, Марія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У сучасних умовах глобальної конкуренції та високої динаміки ринкових змін питання формування ефективної цінової стратегії науково-технічної продукції набуває особливої актуальності. Цінова стратегія виступає не лише інструментом комерційного успіху, але й ключовим чинником забезпечення економічної безпеки підприємств, що функціонують у сфері виробництва та впровадження інновацій. У статті досліджено взаємозв’язок між ціноутворенням і рівнем економічної стійкості підприємств, визначено ризики, що виникають у процесі реалізації науково-технічної продукції, та окреслено роль університетів як центрів генерації інноваційних рішень і партнерів промислових підприємств у розробці конкурентоспроможних стратегій. Особлива увага приділена аналізу факторів, які впливають на формування цінової політики: витратні та ресурсні обмеження, рівень технологічної новизни, ринковий попит, інституційні умови та міжнародні стандарти. Розглянуто механізми мінімізації ризиків через гнучке ціноутворення, диверсифікацію ринків збуту та інтеграцію університетських досліджень у виробничі процеси. Показано, що ефективна цінова стратегія сприяє не лише підвищенню конкурентоспроможності продукції, але й формує основу для довгострокової економічної безпеки підприємства, забезпечуючи його стійкість до зовнішніх викликів та внутрішніх загроз. Цінова стратегія науково-технічної продукції розглядається авторами як багатовимірний інструмент управління, що поєднує економічні, інноваційні та безпекові аспекти, а її успішна реалізація потребує тісної співпраці промислових підприємств з університетами та науковими центрами.