ТУРИЗМ В УМОВАХ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ: ГЕОЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Руденко, Микола (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті здійснено аналіз впливу російсько-української війни на сферу туризму в Україні, та можливостям відновлення в повоєнний період з огляду на геоекономічні аспекти. Туристична галузь відіграє важливе значення безпосередньо для економіки держави, а також для іміджу та пізнаваності України в світі. Проте війна різко погіршила ситуацію у сфері туризму, значним чином вплинула на привабливість нашої держави для іноземців, а також знизила туристичні потоки, що в свою чергу привело до зменшення надходжень до бюджету та збільшенню рівня безробіття. Війна призвела до значних пошкоджень інфраструктури, культурної спадщини та руйнування туристичних потоків. Водночас туризм містить геоекономічний потенціал для відновлення локальних економік, створення робочих місць і відновлення іміджу країни. Метою статті є аналіз теоретичних підходів до геоекономіки туризму та практичних рекомендацій для відновлення туристичного потенціалу України з урахуванням фінансових можливостей країни. Методи дослідження: системний огляд наукових публікацій і аналітичних звітів, порівняльний аналіз кейсів, геоекономічний підхід до оцінки джерел фінансування повоєнного відновлення.