АНАЛІЗ ВИТРАТ І ВИГІД ЯК РУШИЙНА СИЛА ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНИХ РІШЕНЬ - Савченко, Ольга; Верютіна, Вікторія; Цзунжу, Лі (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті було проведено тематичний огляд літератури про особливості впливу аналізу витрат і вигід при виконанні виробничих завдань на підприємстві. До огляду були включені дослідницькі статті на основі сформованих вхідних даних, а також інші інформаційні матеріали, що містять корисні рекомендації. Видання присвячене особливостям формування більш ефективного розподілу ресурсів на підставі використання аналізу витрат і вигід. У статті представлено порівняльний аналіз різних дефініцій та підходів до їх формування. Наголошується, на необхідності впровадження методології для інтеграції аналізу витрат та оцінки впливу на основі SAM-CGE (принципів соціального підходу). Наголошується на необхідності забезпечення належних умов для розвитку підприємницької активності підприємств. Запропоновано методи визначення соціально-економічної ефективності. У статті підкреслюється, що метою аналізу витрат і вигід є допомога у прийнятті соціальних рішень та більш ефективному розподілі обмежених ресурсів. CBA оцінюється за допомогою фінансових коефіцієнтів та, зокрема, з розрахунком фінансової чистої теперішньої вартості, фінансової норми прибутку інвестиції, що є бажаною з соціально-економічної точки зору. Це демонструється економічним результатом, зокрема, позитивною економічною чистою поточною вартістю. Зазначається, що аналіз витрат і вигід - це аналітичний інструмент, який буде важливим при використанні та прийнятті управлінських рішень при відродженні післявоєнної економіки України.