РОЗВИТОК СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ЗА УМОВ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Шматько, Наталія; Кармінська-Бєлоброва, Марина; Костін, Вадим; Бєлоброва, Аніта (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу цифрових трансформацій на систему управління персоналом у сучасних організаціях. Зростання ролі цифрових технологій у сфері HR спричиняє докорінні зміни в процесах рекрутингу, навчання, оцінки ефективності, мотивації персоналу та кар’єрного зростання. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю адаптації організацій до нових умов і пошуку сучасних підходів до управління людськими ресурсами для підвищення їхньої ефективності та конкурентоспроможності. У роботі аналізуються ключові проблеми, що стоять перед системами управління персоналом, зокрема недостатня автоматизація, низький рівень залученості співробітників, комунікаційні бар’єри та дефіцит програм професійного розвитку. Визначено основні напрями цифровізації HR-процесів, які включають впровадження аналітичних платформ (People Analytics), систем для управління навчанням (LMS), платформ для рекрутингу (LinkedIn, Workday) та інших інструментів, що дозволяють автоматизувати і оптимізувати HR-функції. Особлива увага приділена перспективам і трендам цифровізації в Україні, де багато організацій демонструють високу адаптивність до впровадження інноваційних технологій. Автори також висвітлюють рекомендації щодо впровадження цифрових систем управління персоналом. Зокрема, для ефективної цифрової трансформації необхідно здійснювати оцінку готовності організації до змін, вибирати відповідні технології, інтегровані з існуючими системами, і проводити навчання персоналу для підвищення цифрової грамотності та зменшення опору змінам. Ці заходи дозволяють значно підвищити ефективність систем управління персоналом, знизити витрати, поліпшити комунікацію між співробітниками та забезпечити безперервний розвиток персоналу. У статті також зазначено, що впровадження цифрових технологій пов’язане з певними викликами, такими як висока вартість інтеграції, ризики порушення конфіденційності даних та необхідність перебудови організаційної культури. Попри це, переваги цифровізації HR значно перевищують можливі недоліки, створюючи перспективи для стратегічного розвитку бізнесу. Отримані результати підкреслюють важливість комплексного підходу до цифрової трансформації системи управління персоналом, яка дозволяє організаціям залишатися конкурентоспроможними у динамічному бізнес-середовищі.