МОДЕЛІ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ІННОВАЦІЙНУ ПРОДУКЦІЮ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ ОЦІНКИ КОНКУРЕНТСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ - Шаульська, Лариса; Перерва, Петро; Косенко, Олександра; Марчук, Леся; Гречаний, Олександр (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті аналіз існуючих моделей ціноутворення на інноваційну продукцію в контексті економічної оцінки конкурентоспроможності підприємств електронної торгівлі. Особливу увагу приділено адаптації стратегій ціноутворення до швидко змінюваних ринкових умов, цифрових платформ і споживчих переваг. Досліджуються сучасні моделі ціноутворення на інноваційну продукцію в контексті економічної оцінки конкурентоспроможності підприємств електронної торгівлі. Проаналізовано теоретичні підходи до встановлення цін на новаторські товари, зокрема моделі витратного, конкурентного, споживчого та динамічного ціноутворення. Особлива увага приділяється методам ціноутворення, які враховують швидку зміну технологій та ринкової кон’юнктури в умовах цифрової економіки. Розглянуто фактори, що впливають на вибір оптимальної цінової стратегії для електронної комерції, включаючи еластичність попиту, вартість розробки та впровадження інновацій, рівень конкуренції та поведінкові аспекти споживачів. Проведено порівняльний аналіз ефективності різних підходів до ціноутворення, зокрема моделі Penetration Pricing, Skimming Pricing, Freemium та динамічного ціноутворення на основі алгоритмів машинного навчання. Детально розглянуто науково-методичні положення інноваційних підходів до ціноутворення: стратегії проникнення на ринок (penetration pricing) для залучення нових клієнтів; преміальне ціноутворення (premium pricing) як підхід для технологічних лідерів; динамічне та аукціонне ціноутворення (auction-based pricing), що широко застосовується на маркетплейсах. У статті також досліджено роль аналітики великих даних у формуванні адаптивних цінових стратегій та персоналізованого ціноутворення. Запропоновано концептуальну модель ціноутворення для підприємств електронної комерції, яка враховує рівень інноваційності продукції, життєвий цикл товару, рівень конкуренції та споживчі переваги. Зроблено висновки щодо перспектив застосування новітніх методів ціноутворення в цифровому бізнес-середовищі та їхнього впливу на підвищення конкурентоспроможності підприємств електронної торгівлі. Зроблено узагальнюючий висновок про те, що моделі ціноутворення на інноваційну продукцію відіграють ключову роль у підвищенні конкурентоспроможності підприємств електронної торгівлі. Використання сучасних технологій та гнучких стратегій ціноутворення дозволяє підприємствам швидко реагувати на ринкові зміни та ефективно взаємодіяти з клієнтами. Подальші дослідження у цій сфері мають бути спрямовані на аналіз ефективності конкретних стратегій у різних сегментах електронної торгівлі.