КОМПЛАЄНС – МЕНЕДЖМЕНТ ТА НОРМИ ЕТИЧНОГО БІЗНЕС СЕРЕДОВИЩА БАНКІВСЬКОЇ СФЕРИ - Юр’єва, Ірина; Кочетова, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглядаються основні підходи до комплаєнс – менеджменту та норми етичного бізнес середовища банківської сфери, наводиться необхідність застосування синергетичного підходу з кількох напрямків дослідження: питань системи етичного банківського бізнес середовища та стратегічної парадигми втілення провідного міжнародного досліду положень комплаєнс – менеджменту. Розкриття теми передбачає аналіз елементів комплаєнс-менеджменту, які включають: впровадження системи внутрішнього контролю, що забезпечує виконання правових та етичних стандартів; організацію регулярних тренінгів для персоналу з метою підвищення обізнаності про актуальні нормативні вимоги; розробку політик щодо конфіденційності, боротьби з корупцією, уникнення конфлікту інтересів тощо. Аналіз комплаєнс-менеджменту та етики бізнес-середовища банківської сфери демонструє важливість впровадження системи контролю за дотриманням правових та етичних норм. Сучасні банки зіштовхуються з дедалі жорсткішими вимогами регуляторів, зокрема щодо боротьби з відмиванням грошей, запобігання шахрайству та корупції. Основні методи вирішення цих завдань включають впровадження внутрішніх кодексів етики, створення систем внутрішнього контролю, навчання персоналу, використання сучасних технологій для моніторингу та автоматизації процесів, а також організацію незалежних зовнішніх перевірок. Підкреслюється, що особливу роль у формуванні етичної культури банку відіграє лідерство та особистий приклад керівників. Це створює основу для розвитку відповідальної та прозорої культури всередині установи, що сприяє довірі з боку клієнтів і партнерів. Українські та зарубіжні дослідники активно вивчають ці питання, публікуючи свої роботи в провідних журналах світа. Вони підкреслюють важливість комплаєнс-менеджменту в умовах сучасних викликів глобалізованої економіки. Ефективна система комплаєнс дозволяє банкам уникати значних фінансових і репутаційних втрат, забезпечуючи їхню стійкість на ринку.