ДІАГНОСТИКА ПОДАТКОВИХ РИЗИКІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Юр’єва, Ірина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглядаються податкові ризики як один із ключових факторів, що впливають на фінансово-економічну безпеку підприємств. Описані основні категорії та поняття, пов’язані з податковими ризиками, зокрема причини їх виникнення та можливі наслідки для бізнесу. Аналізуються зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на податкові ризики в сучасних умовах, включаючи зміни в податковому законодавстві, макроекономічну нестабільність, недосконале податкове планування та цифровізацію. Визначено необхідність розробки ефективних методів діагностики та управління податковими ризиками з метою мінімізації фінансових втрат та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Описано підходи до оцінки ризиків, включаючи фінансовий аналіз, оцінку податкових зобов’язань та виникнення кризових ситуацій, приділена розробці ефективних стратегій податкового планування для мінімізації негативних наслідків та підвищення фінансової стабільності підприємства. Запропоновані методи є важливим інструментом для прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності.