ЦІНА ЯК ЕКОНОМІЧНА КАТЕГОРІЯ - Климентова, Марія; Кобєлєва, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
ЦІНА ЯК ЕКОНОМІЧНА КАТЕГОРІЯ Ціна є однією з найважливіших економічних категорій, що відображає вартість товарів і послуг та забезпечує регулювання попиту й пропозиції на ринку. Вона виконує кілька ключових функцій: облікову, яка дозволяє визначити вартість виробництва, обміну і споживання, стимулюючу, яка сприяє підвищенню ефективності роботи підприємств, та розподільну, яка визначає частку кожного учасника ринку у загальному економічному результаті. Процес формування ціни є комплексним і залежить від багатьох факторів: витрат виробництва, конкурентного середовища, еластичності попиту, макроекономічних умов, а також стратегічних цілей підприємства. Ефективне ціноутворення забезпечує підприємству стабільний дохід і дозволяє адаптуватися до змінних умов ринку, сприяючи підвищенню його конкурентоспроможності. У ринковій економіці ціна є важливим інструментом, який потребує детального аналізу та відповідного підходу до її встановлення, що включає методи, здатні врахувати зміни попиту, пропозиції та загальні економічні тренди. У роботі було досліджено сутність ціни як економічної категорії, розглянуто її функції та значення в ринковій економіці. Проаналізовано основні фактори, що впливають на процес ціноутворення, такі як витрати виробництва, конкуренція, попит, економічні умови та стратегічні цілі підприємств. Окрім цього, було розглянуто та проаналізовано різні теорії ціноутворення, що дозволяють глибше зрозуміти процес формування цін. Проведено огляд сучасних методів формування ціни та їх застосування на практиці, що забезпечує ефективність і стабільність роботи підприємства в умовах ринку. Окрему увагу приділено важливості встановлення ціни на науково-технічну продукцію, що потребує спеціалізованих підходів у зв’язку з високою вартістю розробок та унікальними характеристиками таких товарів.