ПОДВІЙНЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ. ЯК ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗМІНЮЮТЬ ПРАВИЛА ГРИ - Васильцова, Світлана; Гасюк, Максим (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті зроблено всебічний аналіз методу подвійного ціноутворення, який набуває дедалі більшої популярності в умовах глобалізації та цифровізації ринків. Подвійне ціноутворення передбачає встановлення різних цін на один і той самий товар або послугу в залежності від специфіки ринку, що дозволяє компаніям адаптуватися до різних економічних умов, рівня конкуренції та споживчих уподобань. Цей підхід дозволяє не тільки максимізувати прибуток, але й забезпечує конкурентоспроможність на локальних і міжнародних ринках. Стаття зосереджується на вивченні впливу інформаційних технологій на ефективність подвійного ціноутворення. Вона підкреслює, як сучасні рішення у сфері аналітики, автоматизації та динамічного ціноутворення сприяють більш точному визначенню цін, які відповідають попиту. Серед основних інформаційних технологій, що використовуються в цьому контексті, можна виділити аналітику даних, яка забезпечує збір та обробку великих обсягів інформації про поведінку споживачів, що дозволяє визначити оптимальні ціни для різних сегментів ринку. Також важливу роль відіграє машинне навчання, яке передбачає зміни попиту на основі історичних даних, що дозволяє підприємствам адаптувати свої ціни в реальному часі. Динамічне ціноутворення дозволяє автоматично змінювати ціни залежно від змінюваних умов ринку, таких як сезонність, час доби або наявність конкуренції. Технології блокчейн забезпечують прозорість цінового процесу та можуть бути використані для створення смарт-контрактів, які автоматизують процеси купівлі-продажу. CRM-системи, тобто системи управління взаємовідносинами з клієнтами, дозволяють підприємствам краще розуміти своїх споживачів і адаптувати свої цінові стратегії відповідно до їх потреб. Досліджуються приклади успішних цифрових платформ, таких як Booking.com, eBay чи Netflix, які використовують подвійне ціноутворення для оптимізації своїх цінових стратегій. Ці платформи демонструють, як технології можуть полегшити встановлення різних цін залежно від регіону, часу або типу споживача. Стаття також акцентує увагу на можливостях, які надають нові технології, у формуванні прозорості цінового процесу та підвищенні конкурентоспроможності бізнесу. Результати дослідження підтверджують, що впровадження інформаційних технологій у стратегії подвійного ціноутворення відкриває нові горизонти для підприємств, дозволяючи їм краще реагувати на зміни на ринку та задовольняти потреби споживачів. Стаття також пропонує рекомендації щодо подальшого розвитку методів ціноутворення, акцентуючи увагу на важливості адаптації бізнесу до швидко змінюваного цифрового середовища. Це дослідження стане корисним для практиків, науковців та всіх, хто цікавиться сучасними тенденціями в маркетингу та ціновій політиці.