МЕТОДИ ОЦІНКИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ПРИ АДАПТАЦІЇ ДО БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩА - Труніна, Ірина; Яковенко, Ярослава (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Стаття присвячена дослідженню методів оцінки фінансово-економічного потенціалу при адаптації суб’єктів господарювання до мінливих умов бізнес-середовища. У результаті вивчення та критичного аналізу існуючих методів оцінки згруповано шість основних видів підходів, які включають витратний, вартісний, порівняльний, ресурсний, комплексний та результативний із зазначенням їх переваг і недоліків, які варто враховувати при виборі релевантного методу оцінки для конкретного підприємства залежно від його специфіки та умов господарської діяльності. Встановлено, що прийняття економічно обґрунтованих управлінських рішень, а також уникнення можливих негативних тенденцій щодо фінансово-економічного потенціалу потребує систематичного аналізу в умовах внутрішнього та зовнішнього середовища з подальшим виявленням пріоритетних напрямів та можливостей перспективного розвитку. У цьому випадку, економічна оцінка основних показників, які характеризують вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на зміну фінансово-економічного потенціалу набуває особливої актуальності. Детальний аналіз літературних джерел дозволив виявити низький рівень пропрацьованості методів комплексної оцінки, орієнтованих на врахування нинішніх динамічних змін для своєчасного виявлення проблем використання фінансових і економічних ресурсів. У результаті дослідження запропоновано алгоритм комплексної оцінки, який передбачає поетапне виявлення внутрішніх і зовнішніх факторів впливу, а також оцінку взаємозв’язку стану та використання фінансово-економічного потенціалу підприємства. Для ідентифікації основних ендогенних і екзогенних чинників запропоновано використання кластерного аналізу та побудову факторних моделей, що уможливить прогнозування динаміки та визначення потенційних ризиків. З метою встановлення взаємозв’язку між різними аспектами фінансово-економічного потенціалу запропоновано використання методу канонічної кореляції для передбачення майбутніх позитивних і негативних явищ і розробки стратегій управління фінансово-економічним потенціалом підприємства. Запропонований метод оцінки, на відміну від існуючих, дозволяє оцінити вплив несприятливих внутрішніх і зовнішніх факторів, що знижують ефективність фінансово-економічного потенціалу.