СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ, ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЗБІЛЬШЕННЯ СТАНДАРТІВ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ОЧИЩЕННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ НА ОСНОВІ ВОДОРОЗЧИННИХ СОРБЕНТІВ ОТРИМАНИХ З УКРАЇНСЬКОГО БУРОГО ВУГІЛЛЯ - Дюжев, Віктор; Сініцина, Анастасія; Карножицький, Павло; Карножицький, Павло (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2022)
У статті досліджені актуальні екологічні та соціально-економічні проблеми пов’язані з незадовільною якістю очищених стічних вод. Зазначено, що невід’ємними складовими стратегії розвитку життєзабезпечення є пошук оптимальних шляхів знешкодження негативних наслідків діяльності суб’єктів господарювання. В дослідження наведено характеристику стану стічних вод України та Харківського регіону. При фізико-хімічному очищені стічних вод від іонів важких металів, запропоновано та розраховано економічну ефективність використання водорозчинного екологічно чистого сорбенту. Показано, що на основі українського бурого вугілля можна отримувати комплексоутворювач, собівартість якого значно нижче, ніж вартість синтетичних аналогів. Важливим пріоритетом використання водорозчинних гумінових речовин є великі запаси бурого вугілля в Україні, що також може сприяти поліпшенню економічних показників. Проведені дослідження дозволяють стверджувати, що застосування комбінованого методу, що поєднує ультрафільтрацію з комплексоутворенням при використанні комплексоутворювачів на основі гумінових речовин бурого вугілля, дозволяє значно підвищити ступінь очищення від іонів важких металів. Відповідно, встановлено, що є недостатній рівень екоорієнтованих інновацій у промисловості, а також обсягів капітальних інвестицій на видобуток бурого вугілля України та розвиток водоохоронної діяльності. Проведене дослідження підтверджує важливість сприяння розвитку екоорієнтованих інновацій у промисловості, а також збільшення обсягів капітальних інвестицій на видобуток бурого вугілля України та розвиток водоохоронної діяльності. Визначено економічну ефективність використання гумінових речовин, отриманих з бурого вугілля Олександрійського родовища, для зв’язуванні іонів важких металів із застосуванням методу комплексоутворювання-ультрафільтрації.