ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЇ ДОХОДІВ СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Фальченко, Олена; Волобуєв, Олександр (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
У статті надана характеристика сільськогосподарського підприємства, та особливості сільського господарства, які полягають у головними та специфічними засобами виробництва. Розглянуто доходи сільськогосподарського підприємства як економічну категорію, які відображають формування оптимального доходу підприємств у розмірах, необхідних для покриття його поточних витрат. Проаналізовано загальну сутність доходів сільськогосподарської діяльності, визнання доходу і достовірна його оцінка. Виявлено принципи, які передбачають вибір методу оцінки та відображення у фінансовій звітності всіх доходів підприємства, а також особливості формування фінансового результату в сільськогосподарських підприємствах у зв’язку із специфікою виробничо-господарської діяльності галузі. Розглянуто класифікацію доходів сільськогосподарських підприємств від первісного визнання біологічних активів та сільськогосподарської продукції, дохід від зміни справедливої вартості біологічних активів, дохід від реалізації біологічних активів та сільськогосподарської продукції, отриманої в результаті біологічних перетворень, за бухгалтерським підходом згідно вимог законодавства, управлінським підходом, який дає змогу зібрати та згрупувати інформацію для ухвалення та реалізації відповідних рішень. Визначено існуючі суттєві особливості доходів на сільськогосподарських підприємствах, які зумовлені прийнятою законодавчою базою, в якої визначені біологічні активи і регламентований порядок їх визнання, оцінки і обліку та відповідно якої належать складові фінансових результатів сільськогосподарських підприємств. Зазначено суттєвий вплив на розмір та формування фінансових результатів сільськогосподарських підприємств класифікації доходів. Рекомендовано на основі проведеного дослідження класифікації доходів сільськогосподарських підприємств в бухгалтерського обліку. Зроблено висновок, що логічна та структурована класифікація доходів сільськогосподарських підприємств є надзвичайно важливим аспектом їх діяльності і передбачає, дасть можливість ефективно ними управляти та бути складовою сучасної системи управління.