ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПАНДЕМІЇ COVID 19 НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ ЯК ОДНОГО ІЗ ФАКТОРІВ ГЛОБАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ - Ширяєва, Наталя; Макаренко, Анастасія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
узагальнень показано, що майже кожне підприємство понесе значні збитки та пройде довгий шлях до відновлення колишніх показників виробництва. Наразі немає жодного бізнесу в будь-якій країні світу, який би не уразила пандемія. Наразі найбільш постраждалим вважається малий та середній бізнес незалежно від напряму, галузі чи географії своєї діяльності. Щодо МНК, то згідно з рейтингами та фінансовою звітністю, деякі компанії навіть отримали значний прибуток за час пандемії. До того ж, економічні наслідки є довготривалими, оскільки невідомі терміни виготовлення вакцини. Наукова новизна полягає у визначенні особливої ролі пандемії в умовах світової економічної кризи, що розгортається. Об’єктом дослідження є економічні процеси, які відбуваються в Україні та світі під час пандемії та глобальної кризи. Одним з найбільш проблемних місць є негативний вплив пандемії на економіку, який призвів до втрати робочих місць, падінню обсягів виробництва, катастрофічного зниження пасажиропотоку, значних збитків турістичної галузі. В ході дослідження використовувалися методи дедукції та індукції при визначенні впливу пандемії на економіку, графічного і табличного подання результатів, що дозволило наочно представити результати дослідження. Практична значущість полягає в тому, що у статті окреслені економічні наслідки коронавірусної інфекції, описано вплив пандемії на різні сектори економіки України та світу, та збитки, які виникли в зв’язку з забороною тієї чи іншої діяльності через небезпеку пандемії. Отримані результати будуть використані в подальших дослідженнях для статистичного прогнозування можливої мінімізації впливу пандемії на економічну діяльність підприємств України.