ІННОВАЦІЙНА ФОРМА ГРОШЕЙ В МІЖНАРОДНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Гололобова, Олеся; Чмельова, Ольга (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Останнім часом в Україні спостерігається системна втрата впевненості громадян у фінансовій системі. У зв’язку з численними кризами сучасної фінансової системи виникає необхідність пошуку альтернативних методів побудови світової фінансової системи. У 2009 році було з’явилась система платежів за допомогою криптовалют, яка не потребувала участі третьої сторони. Запропонована система прямих платежів мала технологічні переваги перед стандартними валютами. Криптовалюта є інновацією в наш час. Однак, наразі існує багато невирішених питань з методологічних, методичних та правових питань у цій сфері. Як швидко ця валюта пошириться по світу? Чи може вона стати альтернативною формою грошей в сучасній економіці? Саме ці питання зумовлюють актуальність роботи. Запропонований новий методичний підхід щодо прогнозування розвитку криптовалют у економіці, який ґрунтується на аналізі та практиці розвитку криптовалюти та полягає у використанні рівняння обміну Фішеру для впровадження криптовалюти Bitcoin у сучасну економіку в якості грошей, довів, що думка про дефляційну природу Bitcoin, що не дає стати їм новітньою формою грошей, може бути помилковою. Зроблено висновок, що криптовалюта мають майбутнє і можуть змінити не тільки фінансовий, але і весь світ в кращу сторону. Також можливо, вона, завдяки інноваційним технологіям, стане сполучною ланкою між валютами всіх країн і буде таким собі диригентом, що призводить до гармонії і рівноваги грошовий світ всієї планети .