ВПЛИВ КОНВЕРГЕНТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ НА ОСНОВІ ІННОВАЦІЙНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Шкуренко, Ольга (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У статті проведено дослідження щодо формування процесу взаємообумовлюючого впливу конвергентних технологій на розвиток циркулярної економіки на основі інноваційного співробітництва. Обґрунтовано, що на сучасному етапі розвитку, коли суспільний розвиток характеризується не лише економічними показниками науково-технічного прогресу, а й соціальними та екологічними критеріями розвитку, особливо важливим стає їх врахування при генерування управлінських впливів щодо активізації кумулятивних ефектів логістичного забезпечення розвитку інноваційного співробітництв в умовах циркулярної економіки. Доведено, що для підвищення інвестиційної привабливості держави, необхідно запроваджувати ряд ініціатив, на державному рівні та створювати інфраструктури по всій країні для активізації кумулятивних ефектів логістичного забезпечення розвитку інноваційного співробітництв в умовах циркулярної економіки. Однак можливості бюджетних ресурсів для створення таких умов по всій країні обмежені, тому мета держави-збільшити інтерес приватного бізнесу розробки та реалізації проєктів моделювання процесу взаємообумовлюючого впливу конвергентних технологій на розвиток інноваційного співробітництва (бізнес-держава-наука-суспільство). Результати прогнозних розрахунків показників зі створення та поводження з відходами на 2020-2024 рр. показують негативну тенденцію, тобто, кількість відходів з кожним роком буде зростати та негативно впливати на розвиток держави (екологічний стан, соціально-економічний, фінансовий тощо). Відповідно, необхідно розробляти заходи щодо зниження рівня забруднень, одним із ефективних інструментів є циркулярна економіка. Запропоновано модель формування замкнутої системи циркулярної економіки включає взаємозв’язок держави, суспільства, науки та бізнесу. Визначено, що для ефективного впровадження циркулярної економіки необхідно створити умови, а саме: розробити довгострокову стратегію розвитку циркулярної економіки; створити умови для державно-приватного партнерства з впровадження циркулярних бізнес-моделей; займатися популяризацією розвитку циркулярної економіки; створити системи підготовки кадрів для розвитку циркулярної економіки. Запропоновано науково-практичні аспекти генерування управлінських впливів щодо активізації кумулятивних ефектів логістичного забезпечення розвитку інноваційного співробітництва в умовах циркулярної економіки.