ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОГО ДОГОВОРУ У ВИДАВНИЧІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Сидоренко, Ольга; Шуба, Ірина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У статті досліджено теоретичні та практичні засади авторських договорів та особливості зовнішньоекономічного договору у видавничій діяльності. Виявлено актуальність та необхідність укладання видавничих договорів з обов’язковим дотриманням права інтелектуальної власності на результати творчої діяльності Авторів. Право інтелектуальної власності захищає авторів та надає їм особисті немайнові та майнові права. Саме розпорядження майновими правами забезпечує творцям матеріальне заохочення та винагороду за використання їх твору. Нехтування Видавництвами майнових прав Авторів може призвести до правопорушення та довготривалих і дорогих судових тяганин. Проаналізовано два види найпоширеніших зовнішньоекономічних договорів: ліцензійного договору (договору на використання) та про передачу майнових прав. Визначено переваги та недоліки кожного з договорів. Розглянуто особливості оподаткування за зовнішньоекономічним договорами для резидентів та нерезидентів також використання податкових пільг, які передбачені міжнародними договорами між Україною та країнами резиденції осіб. Доведено, що пропозиція щодо створення інституту редакційного (видавничого) права заслуговує на детальне дослідження та обговорення серед науковців, з урахуванням чинного законодавства України та необхідності змістовного опрацювання достатніх і необхідних умови договору для задоволення потреб Видавництва і Автора. Оскільки саме поєднання положень ліцензійного договору та договору на передачу прав забезпечать максимально вигідні умови для обох сторін.