ДОСЛІДЖЕННЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «СТИМУЛЮВАННЯ» - Гуцан, Олександр; Кучинський, Володимир (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У представленій статті здійснено наукометричну систематизацію існуючих теоретичних визначень до поняття «стимулювання» в сучасних мінливих умовах ринкової економіки України. У статті систематизовано широкий спектр понять «стимулювання». Також надано стислий агрегаційний опис сутності виділених напрямків дослідження поняття «стимулювання». Виділено, що на сьогодні, з авторської точки зору, можливо виокремити наступні підходи до розуміння та вивчення сутності поняття «стимулювання»: в залежності від основи стимулюючого впливу, фокусуванні на рівні досягнення цілей, в залежності від бази спонукаючих дій, в залежності від виділення економічної основи стимулювання, в залежності від рівня суб’єкта стимулювання, що розглядається. Інформаційно-методичною базою проведеного дослідження стали наукові напрацювання як провідних вітчизняних науковців так і загальновідомих закордонних дослідників. Використання в статті таких наукових підходів як систематизація, порівняння та аналіз дозволили виявити як наявні позитивні аспекти так і певні негативні сторони систематизованих понять та виділити певні субкритерії класифікації в рамках кожного з означених вище підходів. Стале функціонування системи стимулювання підприємства, у сучасних умовах, є більш доцільним та ефективним за умови детального вивчення та прикладного застосування здобутків науки через їх комбінаційне та адаптивне застосування для кожного підприємства. Саме це надає можливість оптимально сформувати систему стимулювання яка б відповідала цілям як працівників так і підприємства