ВПЛИВ КОРОНАВІРУСУ COVID-19 НА СВІТОВУ ЕКОНОМІКУ - Гололобова, Олеся; Чмельова, Ольга (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Стаття присвячена розгляду економічної ситуації, що склалася в більшості світових країн у зв’язку з пандемією коронавируса COVID -19, а також проведенню аналізу факторів економічного спаду в різних галузях економіки, промисловості та сфері надання послуг. Спалах коронавируса вже заподіяла страждання людству і привів до значного економічного шоку. Скорочення випуску продукції в Китаї відчувається у всьому світі, відображаючи ключову і зростаючу роль Китаю в світових колах поставок товарів і послуг, а також на фінансових і туристичних ринках. Спалахи в інших країнах світу мають аналогічні наслідки, хоча і в меншому масштабі. На сьогоднішній день перспективи економічного зростання залишаються невизначеними, зокрема за прогнозом, щорічний приріст світового ВВП в цілому до 2020 року впаде до 2,4% в порівнянні з прогнозованими в 2019 році 2,9%. Більш тривала і інтенсивна фаза спалаху коронавируса, який широко поширюється в Азіатському регіоні, Європі та Північній Америці, значно послабить економічні очікування. В такому випадку глобальний приріст може знизитися до 1,5% в 2020 році, що в два рази перевищує прогнозований темп спалаху COVID-19. Існують також серйозні побоювання, що подальше поширення COVID-19 може поставити під загрозу продовольчу безпеку. Саме ці питання обумовлюють актуальність роботи. Теоретичне і практичне значення роботи полягає в необхідності якомога скорішого розгляду впливу негативних ризиків на економіку світових країн, розробці найбільш ефективних і проактивних заходів для попередження зараження вірусом, а також введенню чітко спрямованої політики з підтримки систем охорони здоров’я та її працівників, захисту доходів уразливих соціальних груп і підприємств під час пандемії. Заходи, спрямовані на підтримку макроекономічної політики можуть допомогти відновити довіру і сприяти відновленню попиту допомогти здійснювати скоординовані багатосторонні дії для забезпечення більш ефективної політики в сфері охорони здоров’я, стримування і пом’якшення заходів контролю діяльності бізнесу, підтримки суб’єктів господарювання і звичайних громадян з низьким рівнем доходу. Зроблено висновок, що оцінити економічні наслідки спалаху вірусу - завдання непросте через невизначеність. Однак можливо спробувати змоделювати сценарії подальшої перебудови світової економіки і її оздоровлення.