ТРАНСФОРМАЦІЯ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ ЧЕРЕЗ ВПРОВАДЖЕННЯ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИХ МОДЕЛЕЙ УПРАВЛІННЯ - Грищук, Ганна; Почкай, Катерина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження трансформації податкового контролю в Україні в умовах воєнного стану, посилення економічних ризиків, цифровізації державного управління та зростання масштабів тіньової економіки. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних підходів до податкового контролю, заснованих на суцільних перевірках, до ризик-орієнтованих моделей, що забезпечують вибірковість, цілеспрямованість та підвищення ефективності контрольно-перевірочної діяльності. Розкрито сутність податкового ризику як категорії, що відображає ймовірність порушення платником податкової дисципліни та визначає потребу в аналітичному відборі суб’єктів господарювання для поглибленого контролю. На основі аналізу нормативно-правових актів і сучасних наукових підходів узагальнено напрями вдосконалення ризик-орієнтованого податкового контролю, серед яких – систематизація критеріїв ризику, розвиток інструментів податкового профілювання, запровадження прогнозно-аналітичних технологій, використання цифрових сервісів та інтелектуальних систем. Запропоновано модель комплексної організації податкового контролю суб’єктів господарювання із ознаками ризиковості, що включає етапи виявлення ризикових платників, аналітичної оцінки їх операцій, роботи комісій з ризиковості, моніторингу податкових накладних, опрацювання пояснень та проведення перевірок. Особливу увагу приділено можливостям інтеграції інструментів штучного інтелекту та машинного навчання, зокрема застосуванню чат-бота TaxChecker для автоматизованого аналізу звітності й формування бази ризикових платників податків. Доведено, що модернізація ризик-орієнтованого податкового контролю є ключовою умовою підвищення прозорості бізнес-процесів, мінімізації схем ухилення від оподаткування та формування ефективної моделі державного регулювання у сфері оподаткування.