СТАТИСТИКА ТА СКЛАДОВІ ВПЛИВУ СУЧАСНИХ ТРЕНДІВ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - Стригуль, Лариса; Кабашна, Аліна; Мартинова, Вікторія; Сазонов, Микола (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті здійснено дослідження, щодо впровадження інноваційних технологій у сфері гостинності, які є ключовим чинником підвищення якості послуг та рівня конкурентоспроможності підприємств індустрії гостинності. З’ясовано, що новітні технології забезпечують автоматизацію процесів обслуговування, підвищують ефективність управління, сприяють цифровізації та створенню унікального клієнтського досвіду. Саме інноваційний розвиток стає основою сталого функціонування сучасних готельно-ресторанних закладів в умовах глобальної конкуренції. Здійснено аналіз кількісних змін суб’єктів гостинності України, дозволяє глибше оцінити готовність індустрії до впровадження інновацій, її адаптивність до зовнішніх викликів і здатність до трансформації. Визначено, що сучасні тенденції застосування новітніх технологій у сфері гостинності охоплюють комплекс інновацій у сфері харчування, автоматизації виробництва, інформаційних систем, комунікаційних сервісів та екологічної безпеки. Вони спрямовані на оптимізацію бізнес-процесів, підвищення рівня обслуговування та формування нових конкурентних переваг. Визначено, що важливим чинником розвитку є впровадження систем штучного інтелекту. Алгоритми машинного навчання застосовуються для управління динамічним ціноутворенням, автоматичного планування завантаження номерів у готелях чи оптимізації меню у ресторанах. Використання AI дає змогу не лише знижувати витрати, а й формувати більш гнучку політику обслуговування.Зроблено висновки, що новітні технології є ключовим фактором розвитку індустрії гостинності. Вони змінюють підходи до організації бізнес-процесів, забезпечують вищий рівень сервісу, формують екологічно орієнтовану модель управління та відкривають нові перспективи для індивідуалізації обслуговування. Проведене дослідження показало, що в умовах глобальної конкуренції й стрімкого розвитку науково-технічного прогресу лише ті підприємства, які активно впроваджують інновації, зможуть утримати конкурентні позиції та забезпечити стабільний розвиток. Таким чином, новітні технології виступають не лише інструментом підвищення ефективності, але й стратегічною основою майбутнього індустрії гостинності.