ВПЛИВ МАРКЕТИНГОВОЇ ЛОГІСТИКИ НА ФОРМУВАННЯ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ - Васильцова, Світлана; Гасюк, Максим (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Сучасна економічна ситуація в Україні характеризується глибокими структурними змінами, спричиненими наслідками воєнного стану, який суттєво впливає на діяльність більшості підприємств. Порушення логістичних ланцюгів, зростання транспортних витрат, нестача ресурсів, дефіцит робочої сили, зниження купівельної спроможності населення та інфляційні процеси створюють нові виклики для ефективного функціонування бізнесу. В таких умовах підприємства змушені переглядати свої маркетингові підходи, способи управління збутом і політику формування цін. Саме тому особливого значення набуває удосконалення взаємодії між маркетинговими та логістичними системами, які безпосередньо впливають на економічну стійкість підприємства. Маркетингова логістика є інтегрованою системою управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками, спрямованою на задоволення потреб споживача з мінімальними витратами. Вона поєднує аналітичну функцію маркетингу з практичними інструментами логістики, забезпечуючи оптимізацію процесів постачання, виробництва, складування та дистрибуції. Ефективна маркетингова логістика дозволяє підприємствам швидко реагувати на зміни ринкового попиту, підвищувати рівень клієнтського сервісу та формувати конкурентоспроможну цінову політику. Зокрема, раціональне управління запасами, скорочення часу доставки та зниження логістичних витрат безпосередньо зменшують собівартість продукції, створюючи передумови для встановлення гнучких і привабливих цін для споживачів. В умовах воєнного стану логістичні процеси набувають особливої ваги, оскільки саме вони визначають можливість підприємства своєчасно доставляти товари споживачам і зберігати контроль над витратами. Підприємства стикаються з обмеженнями у транспортуванні, нестачею складських приміщень, порушенням ланцюгів постачання та зростанням вартості палива. Це зумовлює необхідність пошуку нових підходів до управління ціноутворенням – від гнучких тарифних стратегій до застосування цифрових інструментів аналітики витрат. У таких умовах особливо актуальними стають логістичні моделі, засновані на принципах «точно вчасно» (Just-in-Time), електронній комерції, цифрових платформах управління доставками та інтеграції CRM-систем у логістичні процеси. Крім того, маркетингова логістика сприяє підвищенню прозорості у формуванні ціни, дозволяючи підприємствам більш точно визначати структуру витрат і виявляти резерви економії. У післявоєнний період, коли відбуватиметься активна відбудова економіки, роль логістики у підтримці маркетингових стратегій і конкурентоспроможності українських компаній лише зростатиме. Поєднання маркетингової аналітики з ефективним логістичним управлінням створює основу для впровадження інноваційних методів ціноутворення, орієнтованих на споживача та реальні умови ринку. Дослідження впливу маркетингової логістики на формування цінової політики є надзвичайно актуальним і практично значущим у сучасних реаліях. Його результати сприятимуть підвищенню ефективності управління витратами, адаптації маркетингових стратегій до умов воєнного та післявоєнного періоду, зміцненню конкурентних позицій українських підприємств на внутрішньому та зовнішньому ринках.