ТУРИСТИЧНА ГЕОГРАФІЯ СВІТУ: ПРОВІДНІ ДЕСТИНАЦІЇ, МОДЕЛІ ВИКОРИСТАННЯ ТУРИСТИЧНИХ РЕСУРСІВ ТА РОЗВИТОК ІММЕРСИВНОГО ТУРИЗМУ - Якименко-Терещенко, Наталія; Носирєв, Олександр; Чайка, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
У статті вивчено сучасні тенденції розвитку світового туризму з акцентом на провідні туристичні дестинації, які формують глобальні стандарти сервісу, цифровізації, маркетингу та сталого розвитку. Проаналізовано географічну структуру міжнародного туризму за класифікацією UNWTO, згідно з якою виокремлюють п’ять основних туристичних регіонів світу: Європу, Азійсько-Тихоокеанський регіон, Америку, Близький Схід і Африку. У центрі уваги перебувають ТОП-5 світових туристичних лідерів – Франція, Іспанія, США, Китай і Туреччина, які демонструють найбільш динамічні моделі використання туристичних ресурсів у поєднанні з інноваційними підходами до управління. Особливу увагу приділено досвіду Франції як дестинації, що активно впроваджує іммерсивний туризм як новий інструмент залучення відвідувачів. Доведено, що успішність французької туристичної моделі забезпечується діяльністю національного агентства Atout France, яке поєднує стратегічне просування бренду країни, підтримку TravelTech-стартапів, розвиток креативного сектору й організацію подієвих ініціатив. Вивчено приклади іммерсивного туризму, зокрема Les Bassins de Lumières, Le Puy du Fou, Dôme des Invalides, які ілюструють перехід від пасивного споглядання до активного емоційного досвіду. Доведено, що іммерсивний туризм стає вагомим чинником конкурентоспроможності дестинації, особливо для покоління нових туристів, орієнтованих на автентичність, цифрову взаємодію та культурну глибину. Проаналізовано ключові фактори успішності туристичних дестинацій: інфраструктура, культурна спадщина, безпека, рівень цифровізації, брендинг і екологічна відповідальність. Зроблено висновок, що поєднання цих елементів із розвитком іммерсивного туризму забезпечує дестинаціям новий рівень привабливості, стійкості та глобальної впізнаваності, що є особливо актуальним в умовах нових викликів – таких як overtourism, кліматичні ризики, кадрова нестача й геополітична нестабільність.