ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОГО ТА ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ - Шапран, Євген; Замула, Олена; Замула, Олексій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стрімке зростання населення нашої планети, економічна рецесія та вкрай нестабільна економічна та політична ситуація в усіх країнах та частинах сучасного світу посилюють тиск на екологію та соціум. Ситуація є критичною, але вона не є безнадійною. Кожна особа, організація чи громада, як і дотепер, може взяти на себе відповідальність за досягнення окремих цілей сталого розвитку, застосовуючи стійкі та інклюзивні практики, які в подальшому здатні генерувати довгострокове багатство та добробут всіх верств населення, усунення проблеми відходів, збереження довкілля та створення робочих місць. У статті розкривається проблема інклюзивного розвитку в умовах воєнного часу, яке має на меті розвиток кожної людини, підвищення її добробуту, а також зниження рівня бідності та суспільної нерівності. Ця концепція, перш за все, направлена на забезпечення рівних прав і можливостей для абсолютно всіх членів суспільства, зокрема, людей, які частково чи повністю втратили працездатність. Тому важливо проаналізувати існуючі новітні цифрові технології, які б могли забезпечити стійкість та інклюзивність бізнес-процесів підприємств торгівлі. Визначено, що з метою забезпечення довготривалого успіху та реалізації цілей стійкого розвитку підприємства торгівлі повинні застосовувати новітні цифрові технології, зокрема штучний інтелект (ШІ), блокчейн, Інтернет речей (IoT) та розробки у сфері відновлюваної енергетики, активно сприяти впровадженню прийняття управлінських рішень на основі даних, ефективному управлінню ресурсами та підвищенню прозорості в ланцюгах постачання. Впровадження стійких практик дозволяє знизити витрати та підвищити ефективність використання ресурсів підприємств торгівлі і, водночас, створює умови для підвищення лояльності до бренду та збільшення кількості клієнтів. Цифрові технології також відіграють дедалі важливішу роль у сприянні інклюзивності, особливо в умовах викликів воєнного часу та необхідності економічного відновлення. Надання людям з інвалідністю та всім постраждалим внаслідок воєнних дій незалежності через цифрову доступність та освіту, рівності можливостей працевлаштування поза залежністю від соціального забезпечення матиме вирішальне значення для майбутнього України.