ТРАНСФОРМАЦІЯ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ ТА РЕКЛАМНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА - Романчик, Тетяна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу трансформаційних процесів у маркетинговій та рекламній діяльності компаній, що є наслідком цифровізації суспільства. Визначено, що цифровізація є не лише технологічним явищем. Вона викликає зміни у економічних, соціальних та комунікаційних процесах, що формує нові умови функціонування підприємств та механізми взаємодії зі споживачами. Під впливом розвитку інформаційно-комунікаційних технологій маркетинг набуває нових функціональних характеристик і переходить до моделі управління, що заснована на даних та персоналізації. Ключовими напрямками трансформації маркетингової діяльності є перегляд стратегічних підходів, зростання ролі клієнтоцентричності, підвищення важливості аналітики, інтеграція цифрових інструментів у всі елементи комплексу маркетингу. Цифрове середовище формує нові моделі поведінки споживачів, це викликає нових підходів у здійсненні маркетингової та, зокрема, рекламної діяльності. Наразі реклама переходить від одностороннього інформування до інтерактивної взаємодії, заснованої на аналізі поведінкових даних, сегментації аудиторій та використанні технологій таргетингу. Рекламні повідомлення стають більш персоналізованими та динамічними, а їх зміст - орієнтованим на залучення споживача до комунікаційного процесу. У просуванні підвищується роль соціальних мереж, відеоплатформ, інфлюенсер-маркетингу, інтерактивного контенту. Завдяки цим змінам компанії отримують можливість не лише стимулювати попит, а й формувати довгострокові відносини зі споживачами та підтримувати репутаційну стійкість на висококонкурентному ринку. Цифровізація зумовлює глибинну перебудову маркетингової та рекламної діяльності. Вона змінює концептуальну основу маркетингу як управлінської філософії, у центрі якої перебуває створення унікальної цінності для споживача. Реклама перетворюється на інтегровану, персоналізовану й аналітично керовану систему комунікації, що відіграє стратегічну роль у розвитку бренду. Таким чином, цифрова трансформація маркетингу та рекламної діяльності є визначальним чинником підвищення стійкості ринкових позицій підприємств у сучасній цифровій економіці.